България може да влезе в чакалнята на еврозоната до края на

...
България може да влезе в чакалнята на еврозоната до края на
Коментари Харесай

Влизането ни в чакалнята на еврозоната се отлага за края на годината

България може да влезе в чакалнята на еврозоната до края на тази година. Това коментира Фабио Панета, член на борда на Европейската централна банка, представен от Bloomberg. 

Коментарът на Панета е пред вестник Le Mondе. Според Bloomberg той демонстрира, че процесът по разширение на еврозоната остава неизменен макар икономическите вреди от ковид. Страната ни обаче очакваше присъединението към валутния механизъм ERM2, така наречен чакалня за еврозоната, да се случи много по-рано. Първоначално проектите ни бяха за края на април, а по-късно за месец юли.

България контракти през юли 2018 година с евролидерите изискванията за влизане в чакалнята на еврозоната, като от страната ни бе поискано по едно и също време с това да стане член и на Европейския банков съюз. Междувременно ЕЦБ организира стрестестове в пет български банки. Миналата седмица държавното управление разгласи, че последната спънка пред присъединението ни е преодоляна - капитализирането на Първа капиталова банка с общо 200 млн. лева, като 140 млн. ще бъдат платени от страната посредством Българска банка за развиване. Очаква се интервенцията по изкупуването новоемитираните акции на ПИБ да завърши до дни.

На последната конференция от предходната седмица финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че през юли България ще се причисли към Банковия съюз, което би трябвало да стане с решение на Европейската централна банка, а в чакалнята на еврозоната " когато сме подготвени ". Преди това държавното управление твърдо заявяваше, че влизането в двете структури би трябвало да се стане по едно и също време, защото участие в Банковия съюз, без страната да е в еврозоната, може да се окаже неизгодно.

Преди дни " Медиапул " цитира финансовия министър, който споделя, че в случай че България бъде призната в Банковия съюз, само че след това страните членки отхвърлят кандидатурата й за чакалнята за еврозоната, България ще напусне Банковия съюз.

В същото време Фабио Панета от управата на ЕЦБ похвали България и Хърватия за подхванатите " смели ограничения “. „ Ако процесът завърши сполучливо, те могат да се причислят към ERM II до края на годината “, добави той. 

Панета означи, че страните нормално остават в ERM II в границите на към две години. Той уточни, че „ първият разполагаем прозорец за присъединение на Хърватия и България към еврозоната ще бъде през 2023 година, в случай че всички предварителни оценки са сполучливи “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР